Öppen guide

Så skriver du en affärsdrivande marknadsplan

Det är lätt att bli överväldigad av alla marknadsaktiviteter, vilka kanaler man ska använda och när man bör använda dem. I denna guide går vi igenom allt du behöver veta för att ta fram en affärsdrivande marknadsplan!

Ladda ner guiden
Innehållsförteckning

Det är lätt att bli överväldigad av alla marknadsaktiviteter, vilka kanaler man ska använda och när man bör använda dem. Om man inte har en marknadsplan det vill säga! Marknadsplanen blir som en karta som visar vägen för dina marknadsaktiviteter, kopplar dem till dina affärsmål och ser till att du använder dina resurser smart. Att sätta en väl genomtänkt marknadsplan kan ta lite tid, men det kan också vara avgörande för ditt företags framgång.  

Delar av marknadsplanen kommer såklart att se olika ut beroende på vilken bransch du verkar inom, vilka produkter eller tjänster du erbjuder, och vilka mål du har för din försäljning och marknadsföring. Men, det finns några grundläggande element som alltid bör finnas med. I denna guide går vi igenom allt du behöver veta för att ta fram en affärsdrivande marknadsplan!

Varför behöver du en marknadsplan?

Affärsplan? Aktivitetsplan? Räcker inte det? Njaa, inte riktigt. En affärsplan fokuserar på företagets långsiktiga strategi och mål, medan en aktivitetsplan ger detaljer kring dagliga aktiviteter. Men en marknadsplan är något annat. Det är den som knyter ihop strategin med dina faktiska marknadsinsatser. Den ger dig och ditt team en överblick över de kampanjer och aktiviteter som ska genomföras under året och blir en roadmap för hur ni ska nå era affärsmål.

Med en tydlig marknadsplan får du:

  • Struktur och riktning för marknadsföringsinsatserna
  • En gemensam målsättning för hela teamet
  • Optimerad användning av budget och resurser
  • Möjlighet att följa upp och justera strategin under året

En välplanerad marknadsplan minskar också risken för ineffektivitet, eftersom den säkerställer att alla på företaget arbetar mot samma mål och vet vad som ska göras och när. Dessutom hjälper den dig att fördela dina resurser klokt, vilket minskar risken för onödiga utgifter och ser till att du satsar på de aktiviteter som faktiskt genererar resultat.

Läs även artikeln: Affärsplan vs Marknadsplan – Vad är egentligen skillnaden?

Vilka bör vara med när ni sätter marknadsplanen?

För att få till en marknadsplan som är skarp och täcker in alla viktiga delar, behövs input från flera personer i företaget. Här är de nyckelroller som bör vara med:


1.  Marknadschef (CMO)

Det är kanske uppenbart, men marknadschefen är den som har det övergripande ansvaret för marknadsplanen. CMO säkerställer att alla delar av planen hänger ihop och att den är i linje med företagets affärsmål och vision. Marknadschefen ser också till att teamet har rätt resurser och förutsättningar för att kunna exekvera planen.


2. Försäljningschef (CSO)

Marknadsplanen och försäljningsstrategin måste vara i synk. Genom att involvera försäljningschefen säkerställer ni att marknadsinsatserna stöttar säljmålen. Marknad och sälj ska arbeta mot samma mål, vilket skapar ett starkt samarbete mellan avdelningarna.

3. Produktchef eller Produktägare

Ingen känner produkterna bättre än produktchefen. Denna person vet exakt vad ni vill kommunicera kring era produkter, och varför era kunder ska välja just er. Genom att tidigt involvera produktchefen kan ni sätta tonen för marknadsföringen och se till att budskapen speglar produkternas unika värden.  

4. Innehållsansvarig eller Content Manager  

Här hittar vi personen som omvandlar produktchefens insikter till engagerande och relevant innehåll. Content Managern ser till att ert budskap levereras på ett sätt som får målgruppen att lyssna. Innehållet ska vara anpassat för de plattformar ni använder och skapa engagemang hos rätt målgrupp.


5. Digital marknadsföringsspecialist  

Vilka kanaler ska ni använda för att nå era kunder? Den digitala marknadsföringsspecialisten vet var era kunder finns och hur ni når dem på bästa sätt. Det är den här personen som har koll på hur ni optimerar annonser och innehåll för att maximera räckvidden och få mest ut av era digitala kanaler.

6. Analytiker

Analytikern sitter på alla siffror och data. Med insikter från tidigare kampanjer och kanaler kan analytikern hjälpa er att fatta smartare beslut om hur ni ska investera era resurser framöver. Genom att analysera tidigare resultat kan ni få värdefull input till nästa steg i marknadsföringen.

Ni kanske inte har exakt dessa roller i ert företag, men se till att involvera personer som har samma typer av kunskaper!

Vad ska marknadsplanen innehålla?

Här kommer vi till kärnan – vad ska en marknadsplan faktiskt innehålla? Nedan följer de viktigaste delarna för att skapa en stark och affärsdrivande marknadsplan.


1. Sammanfatta ert företag  

Börja med att ge en kort introduktion till ert företag och er marknadsplan. Det här ger alla en tydlig överblick över företaget och sätter tonen för resten av planen.

2. Marknads- och konkurrensanalys  

Nästa steg är att analysera er marknadssituation och er position jämfört med era konkurrenter. Genom att identifiera styrkor, svagheter, möjligheter och hot får ni en bättre bild av hur ni kan positionera er och vilka åtgärder som krävs för att lyckas.

3. Definiera målgruppen (eller målgrupperna)  

En marknadsplan fungerar inte om ni inte har en tydlig bild av vilka ni pratar med. Ofta har företag flera målgrupper, så börja med att skapa detaljerade personas baserat på data och insikter om kundernas beteende, utmaningar och behov. Att förstå era kunders problem och hur ni kan lösa dem är avgörande för att skapa innehåll och kampanjer som verkligen engagerar.

4. Sätt upp tydliga KPI:er  

KPI:er (Key Performance Indicators) är viktiga för att mäta framgången av era marknadsinsatser. Ta hjälp av analytikern och försäljningschefen för att sätta upp mätbara mål som är realistiska och relevanta för både sälj och marknad. Exempel på KPI:er kan vara antal leads, konverteringsgrad, sociala medier-följare eller trafik till hemsidan. Viktigt att komma ihåg här är att undvika KPI:er som skapar konflikter mellan sälj och marknad. Alla ska arbeta mot samma mål!

5. Beskriv era strategier per kanal  

Vilka kanaler ska ni använda för att nå era målgrupper? Här beskriver ni hur ni kommer att arbeta med varje kanal och vad ni vill kommunicera där. Kom ihåg att varje kanal behöver en egen strategi. LinkedIn och Instagram kan kräva helt olika budskap och sätt att engagera användarna.

6. Innehållskalender och aktivitetsplan

Vad ska göras, och när? En detaljerad innehållskalender eller aktivitetsplan säkerställer att alla vet vad som ska publiceras, när det ska ske, och vilket syfte det har. Se till att inkludera både digitala och fysiska aktiviteter, som blogginlägg, SEO-artiklar, sociala medier-inlägg, annonser, e-postkampanjer, event och mässor.

7. Marknadsföringsbudget  

För att genomföra marknadsplanen behöver ni en realistisk budget. En tumregel är att avsätta en viss procent av företagets omsättning för marknadsföring, men detta kan variera beroende på företagets storlek och mål. Budgeten bör täcka annonskostnader, licenser för verktyg och eventuella externa konsulter.

Läs mer: Så sätter du en försäljningsdrivande marknadsbudget

Sätt marknadsplanen i verket

En marknadsplan är bara bra om den faktiskt används. För att planen ska leda till konkreta resultat måste du och ditt team arbeta strukturerat och kontinuerligt följa upp framstegen. Se till att allokera resurser, ha regelbundna avstämningar och justera planen vid behov.

Utvärdera och justera

Ingen plan är perfekt från början. Gör det till en vana att minst en gång i månaden gå igenom vad som har gjorts och vilka resultat ni sett. Boka in möten med försäljningschefen för att säkerställa att ni är på rätt spår och gör nödvändiga justeringar baserat på data och insikter.

Nytt år, ny marknadsplan

När året går mot sitt slut är det dags att börja tänka på nästa års marknadsplan. Redan under hösten kan ni börja småplanera och analysera vad som fungerat bra under året och vad som behöver justeras. Börja tidigt och se till att ni har en stabil grund för kommande år.

Redo att sätta igång med din marknadsplan?

Att skapa en effektiv marknadsplan kan kännas överväldigande, men det behöver inte vara så. Med rätt verktyg, strategi och stöd kan du omvandla dina marknadsföringsmål till konkreta resultat. Vi på Smarkify är här för att hjälpa dig genom hela processen. Oavsett om du just har börjat planera för nästa år eller om du vill finjustera din nuvarande strategi, erbjuder vi expertstöd och praktiska verktyg för att säkerställa att du når dina mål.

Ladda ner guiden här