Har du blivit annons-galen? Vi med! Eller ja, vi har varit annons-galna ett tag nu. Annonser är nämligen ett riktigt bra och effektivt verktyg för outbound marknadsföring. Med annonser kan du rikta ditt innehåll och ditt värdebudskap mot en bredare publik och dessutom tydligare segmentera din målgrupp så att du specifikt når vissa personer.
Du kan annonsera på alla sociala medieplattformar och på Google, men i den här artikeln kommer vi fokusera på LinkedIn och hur du ska tänka för att skapa en vinnande annonskampanj!
Steg 1: Definiera kampanjens syfte
Innan du börjar behöver du definiera vad du vill uppnå med din kampanj. Beroende på mål och syfte kan strategin se annorlunda ut för att maximera effektiviteten av din LinkedIn-annonsering. Du bör inte annonsera bara för att annonsera, utan tänk noga efter vad du vill uppnå. Vill du annonsera för att rekrytera en ny medarbetare, generera leads, konvertera eller bygga ditt varumärke? Du kommer aldrig veta om du skapade en framgångsrik kampanj om du inte har definierat hur den framgången ser ut.
På LinkedIn kan du skapa kampanjer för hela köpresan: Awareness, Consideration och Conversion. Inom varje steg finns ett eller flera kampanjtyper att välja mellan beroende på vad ditt primära mål är med kampanjen.
Steg i köpresan - Awareness
Kampanjmål:
- Varumärkesmedvetenhet – Dina annonser visas för så många personer som möjligt.
Steg i köpresan - Consideration
Kampanjmål:
- Webbplatsbesök – Kampanjen genererar maximalt med trafik till din site
- Aktivitet – Fokuserar på att öka det sociala engagemanget för din annons och generera följare till din LinkedIn-sida
- Videovisningar – Kampanjen optimeras för att maximera visningar av dina videoannonser
- Meddelanden – Låter dig interagera med målgruppen via privata meddelanden (OBS! Ej längre för målgrupper inom EU)
Steg i köpresan - Conversions
Kampanjmål:
- Leadsgenerering – hjälper dig att samla in leads direkt från LinkedIn
- Webbplatskonverteringar – optimerar dina annonser utifrån de personer som utför ett önskat beteende på din site.
- Jobbsökande – Genererar fler ansökningar till dina jobbannonser.
Tips! Läs mer om social engagement och hur du bygger intresse för ditt varumärke på LinkedIn här.
Steg 2: Definiera din målgrupp
LinkedIn låter dig välja mellan en mängd alternativ för att din annons ska nå den målgruppen du vill. Du kan med andra ord bli väldigt specifik i din målgrupp vilket ofta resulterar i effektiv annonsering, speciellt för B2B. När du sätter upp din annons väljer du först den geografiska plats du vill annonsera mot. Du måste också välja vilket språk du riktar dina annonser mot, d.v.s. vilket språk som mottagaren har inställt i sin LinkedIn portal. Många har sina LinkedIn profiler inställda på engelska så detta fungerar bra överlag, men det kan också vara så att din målgrupp använder något annat språk i portalen. Tips är att testa två kampanjer mot varandra med olika språkinställningar och se var du får bäst resultat.
Därefter väljer du vilka attribut du vill att den målgrupp som ser annonsen ska ha. Det gör du genom audience attributes eller matched audiences.
Audience attributes innefattar olika målgruppsattribut, såsom yrkestitlar, företagsstorlek eller färdigheter och intressen. Du kan även lägga till nya målgruppsattribut genom att söka i global search efter fler karaktärsdrag hos din målgrupp och även exkludera attribut som du inte vill att målgruppen ska innehålla. (Tänk på att inte ha mer än 2-3 kategorier av attribut eftersom du då riskerar att målgruppen blir för smal.)
Matched audiences gör att du kan anpassa din målgrupp med hjälp av data du redan har. Till exempel från din hemsidas trafik, kontakter i ditt CRM eller genom retargeting. Retargeting innebär att du kan visa din annons specifikt för personer som redan interagerat med din hemsida, företagssida eller andra annonser på något sätt.
Minsta möjliga målgrupp är 300 personer, men rekommenderat är att ha en målgrupp på minst 50 000 personer. Det är bättre att börja brett och sedan smalna av målgruppen när du ser vilka som engagerar sig på annonserna.
Du kan även aktivera ”Utökad målgrupp” vilket gör att dina annonser också visas för personer som ”liknar” målgruppen som du valt ut via Audience attributes och Matched Audience. Detta brukar generellt sett leda till större räckvidd och fler klick på dina annonser. MEN det kan också leda till att annonserna visas för personer som ligger utanför din tilltänkta målgrupp. Så vet du med dig att du absolut inte vill visa annonserna för personer som ligger utanför det urval du gjort manuellt, så kan du klicka ur detta alternativ.
Psst! Läs mer om hur du kan sänka dina annonskostnader med retargeting i vår artikel här!
Steg 3: Designa din annons
Det finns flera olika annonstyper att välja mellan på LinkedIn, och varje annonstyp finns i flera olika format. De olika annonstyperna passar olika bra beroende på ditt syfte och mål. Tänk därför igenom vad du vill med din annons. Ett hett tips är att själv söka på Google efter förslag på exempel på framgångsrika annonser med ditt specifika syfte.
Sponsrade inlägg
Sponsrade inlägg fungerar toppen för många ändamål, t.ex. varumärkeskännedom, driva trafik till din hemsida eller generera leads. Det är en annons som dyker upp i flödet hos den målgrupp du valt ut i steget innan. Sponsrade inlägg kan se ut på tre olika sätt:
Bildannons – En annons med en bild och tillhörande text. I en bildannons använder du en bild samt skriver in en rubrik och ingress. När du väljer bild ska du använda högkvalitativa bilder med rätt storlek och färger som står ut i LinkedIn-flödet men som fortfarande representerar ditt varumärke. Storleken på bilder som fungerar bäst bestämmer LinkedIn själva och det skiftar ofta. Kolla därför upp vilken storlek LinkedIn föredrar just nu innan du skapar din annons.
Karusellannonser – Karuseller innehåller en rad av bilder i samma annons som målgruppen kan klicka sig igenom. Du kan ha upp till 10 olika bilder som alla ska ha en egen text och länk till en målsida.
Videoannons – Videoannonser fungerar på samma sätt som bildannonser men inkluderar en video istället för en bild. Här är det bra att tänka på att videon kommer fram till poängen snabbt och inte är för lång, helst ska den vara under 30 sekunder.
Textannonser
Textannonser syns på högra sidan av din målgrupps LinkedInflöde. Annonserna har en slagkraftig rubrik och en lite längre beskrivning med en tydlig CTA (call to action). Textannonser har även en mindre bild, men välj gärna en annan bild än din företagslogga.
I textannonser blir din copy ännu viktigare och här bör du lägga fokus på att skriva så kort, koncist och kraftfullt som möjligt.
Dynamiska annonser
Dynamiska annonser kan anpassas beroende på vilka individer i din målgrupp som ser den. Annonserna blir på så sätt mer personliga och ökar chanserna att de engagerar. Här kan du välja mellan tre olika format:
Spotlightannonser – Syftet med en spotlightannons är att visa upp en produkt, tjänst eller annat content som ska driva trafik till din hemsida.
Contentannonser – I en contentannons kan du ha 5 olika flikar med innehåll, det kan vara video, broschyrer, blogginlägg, kundcase eller whitepapers. Syftet är att generera leads eller nedladdningar. Contentannonser kan du dock bara lägga upp om du har ett manager-konto.
Följarannonser – Denna annons är till för att locka följare till ditt förtagskonto. Den hjälper dig bygga varumärkeskännedom och engagemang.
Steg 4: Lägg krut på copyn
Copyn i din annons är extremt viktig. Även om en bra annons har ett helhetstänk, så är det texten som kommer vara inkörsporten för ett klick. Se till att din rubrik, ingress och CTA är tydlig och sammanhängande. Även här ändrar LinkedIn antal tecken du får skriva och det beror också på vilken typ av annons du använder Kolla därför upp de senaste rönen hos LinkedIn direkt när du ska sätta upp annonsen.
Tänk på att du har lite text och ännu mindre tid att fånga din målgrupps intresse. Var därför rakt på sak med vad du erbjuder och värdet målgruppen får ut av det. Är du för vag, i hopp om att nå en bredare målgrupp, riskerar du att få in en stor mängd klick från helt fel personer.
Glöm heller inte att din annons-copy måste stämma överens med landningssidan målgruppen hamnar på efter de klickat på din annons. Har du otur kan du få väldigt många klick på din annons, men hög bounce-rate på landningssidan eftersom den inte lever upp till vad som lovades i annonsen.
Steg 5: Bestäm din budget och budstrategi
För att dina annonser ska synas överhuvudtaget behöver du sätta en budget för kampanjen. Du kan antingen sätta en livstidsbudget för hela kampanjen, eller en dagsbudget. Den dagliga budgeten bestämmer hur mycket du är villig att betala som max per dag. När du uppnått din dagliga budget, kommer annonsen sluta visas på LinkedIn tills nästa dag. Lägsta möjliga belopp är ungefär 70 kr per dag, men en rekommenderad budget är 300-600 kr/dag, beroende på hur stor din målgrupp är (större målgrupp = behövs högre budget för att nå ut till alla).
En livstidsbudget bestämmer hur mycket du sammantaget under perioden annonsen visas, vill betala totalt. Du kan även välja att sätta en total budget på en hel kampanjgrupp (d.v.s. en grupp med flera aktiva kampanjer och annonser). LinkedIn optimerar då gruppbudgeten utifrån de kampanjer som presterar bäst så att dessa får mer krut.
Ha dock i åtanke att budgeten du sätter kan överskridas med upp till 20% beroende på hur lång tid det tar från att din budget är uppnådd och hur snabbt LinkedIn slutar visa din annons.
Budstrategi
På LinkedIn kan du buda på två olika sätt:
- Maximal leverans: Budgivningsstrategin Maximal leverans använder maskininlärning för att automatiskt lägga bud åt dig med mål att leverera hela budgeten. Målet med den här budgivningsstrategin är att generera nyckelresultat för kampanjen och samtidigt effektivt använda hela budgeten.
- Kostnadstak: Budgivningsstrategin med kostnadstak gör det möjligt att ställa in en maxkostnad per nyckelresultat som plattformen använder som riktmärke i annonsauktionen. Maxkostnaden som du anger är ett genomsnittligt belopp som LinkedIn försöker hålla sig under.
- Manuell budgivning: Med manuell budgivning kan du ange det högsta belopp du är villig att bjuda för ett nyckelresultat. Manuell budgivning kan variera för visningar, klick på målsidan, aktivitetsklick, skickade meddelanden eller videovisningar, beroende på valt kampanjmål, annonsformat och optimeringsmål. Manuell budgivning ger dig den största kontrollen över ditt budbelopp, men levererar kanske inte samma kampanjresultat som optimerade budgivningsstrategier.
Steg 6: Följ upp, analysera och optimera
Efter du har satt upp din LinkedIn-annons vill du ju självklart kunna mäta hur det går för den. Först ska den gärna rulla några veckor så att du har data att mäta. Hur du sedan mäter din annons beror på syftet du hade med den. Om du till exempel hade fokus på varumärkesbyggande, kan viktiga mätvärden vara antal klick, visningar och klickfrekvensen (CTR).
Om ditt mål är att generera leads och konverteringar, är det mer relevant att kolla på hur många i din målgrupp som gjorde det du uppmanade till i annonsen, till exempel anmälde sig till en mailserie, laddade ner material eller genomförde ett köp.
Märker du att du inte får in de resultat du hade hoppats på, kan du justera annonsen allt eftersom. Se över ifall annonsen faktiskt når den målgrupp du vill, ifall budgeten är för låg, eller ifall landningssidan inte stämmer överens med annonsen.
LinkedIn Insight tag
För att samla in och utvärdera så mycket data som möjligt är det starkt rekommenderat att installera LinkedIn InsightsTtag på din hemsida. Insight Tag är en enkel javascript-kod som spårar besökarna på siten som kommer från dina annonskampanjer (förutsatt att de accepterar cookies). Med hjälp av detta kan LinkedIn få information om vilka personer som besökt vissa viktiga nyckelsidor, eller som genomfört ett köp på siten o.s.v. och på så sätt optimera dina kampanjer utifrån detta.
Integrerar du dessutom LinkedIn Ads Manager med en Marketing Automation-plattform, exempelvis HubSpot, så kan du använda specifika händelser och data därifrån för att ytterligare optimera dina kampanjer automatiskt.
Tips! Läs hur Hasselfors Garden använde annonsering för att växa sitt varumärke här.
Vill du få tips kring hur du kommer igång med din LinkedIn-annonsering? Kontakta Smarkify här så hjälper vi dig.